Дойде ли есен, негово величество празът изправя мустаци и нахално започва

...
Дойде ли есен, негово величество празът изправя мустаци и нахално започва
Коментари Харесай

Яжте праз - полезен е за очите, стомаха и костите

Дойде ли есен, негово величество празът изправя мустаци и безсрамно стартира да надига снага над другите зеленчуци. Добре прочут на българите, той е една от обичайните храни на есенната ни софра.

Ето за какво би трябвало да добавите повече праз към храната си:

1. Подобрява здравето на сърцето

Празът е добър източник както на фолат, по този начин и на витамин К. Фолатът може да помогне за понижаване на равнищата на аминокиселината хомоцистеин в кръвта, което е обвързвано с по-висок риск от сърдечно-съдови болести. Освен това е известно, че наличието на алицин в праза понижава равнищата на неприятния холестерол (LDL) и покачва положителния холестерол (HDL), като в допълнение предизвиква здравето на сърцето. Алицинът също има способността да отпуска кръвоносните съдове, което може да докара до намаление на кръвното налягане.

2. Подобрява здравето на храносмилането

Богат на диетични фибри, празът може да помогне за попречване на запек и да усъвършенства храносмилането, като предизвиква постоянното изхождане. С това храносмилателната система може да остане здрава и да действа добре. Пребиотичните свойства на праза също поддържат здрав микробиома на червата, подхранвайки потребните бактерии, които са значими за усвояването на хранителни субстанции.

3. Намалява възпаленията и усъвършенства имунитета

Празът е богат източник на антиоксидантен витамин С, както и на полифеноли и флавоноиди, които могат да оказват помощ в битката с оксидативния стрес в тялото и да понижат риска от възпалителни положения. Съединенията в праза, като алицин, демонстрират антимикробни свойства. Те могат да работят против доста типове патогени, а също да оказват помощ за отбраната на тялото против избрани бактериални, гъбични и вирусни инфекции.

4. Намалява риска от рак

Серните органични съединения, открити в праза, сходно на тези в други членове на фамилията Allium, са посочили капацитет за предварителна защита на рака. Тези съединения могат да оказват помощ за обезвреждане на някои канцерогени и могат също по този начин да подтиснат растежа на раковите кафези, изключително по отношение на рак на стомаха и простатата.

5. Подобрява здравето на очите

Празът съдържа лутеин и зеаксантин, два мощни антиоксиданта, които са съсредоточени в ретината на очите ни. Тези съединения могат да оказват помощ за отбрана на очите от нездравословните високоенергийни светлинни талази като ултравиолетовите лъчи. Редовната консумация на храни, богати на тези антиоксиданти, може да помогне за понижаване на риска от обвързвана с възрастта недъгавост на макулата и катаракта.

6. Подобрява здравето на кожата

Витамин С, съдържащ се в праза, играе съществена роля в синтеза на колаген, който е значим за еластичността на кожата и заздравяването на рани. Освен това антиоксидантите, присъстващи в праза, могат да предпазят кожата от увреждане, породено от свободните радикали и ултравиолетовите лъчи.

7. Подобрява здравето на мозъка

Проучванията демонстрират, че потреблението на праз може да има невропротективен резултат. Антиоксидантните свойства на праза могат да предпазят мозъчните кафези от оксидативен стрес, евентуално намалявайки риска от невродегенеративни болести като Алцхаймер и Паркинсон.

8. Подобрява здравето на костите

Празът съдържа витамин К, който играе решаваща роля за здравето на костите. Витамин К е от значително значение за синтеза на избрани протеини, нужни за минерализацията на костите и съсирването на кръвта. Редовният банкет на витамин К може да поддържа здрави кости и да понижи риска от остеопороза.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР